These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

EVE Information Portal

 
  • Topic is locked indefinitely.
 

SCYLLA - Download On Demand Issues

First post
Author
Ero Adalwulf
Wormhole Mining Minions
#121 - 2015-03-24 22:22:14 UTC
DavidT33 wrote:
I'm currently using a 4G connection through my iPhone's personal hotspot and when I start the launcher it tells me it's "downloading eve launcher update" but doesn't do anything at all. I tried downloading it manually from here http://cdn1.eveonline.com/EveOnlineLauncher/release/EVEOnlineLauncher_2_2_871265.exe but it makes no difference. I have had problems downloading patches before via my iphone and was wondering if anyone could give me any advice on what's going wrong? It tends to work fine when im downloading it from my internet at home so I dont think it's a firewall issue (I disabled it just in case) so perhaps something with 4G or using a hotspot?

Thanks in advance


Also could be provider blocking ports...

ex. was able to update and play on a Sprint tether, but could only play over ATT hotspot.

What was suggested to us, was to use a VPN to our house/office. It was a pain but fixed hotspot problem.
I'd run a test, but we got rid of the ATT hotspots a while ago.

Ero
CCP Maxwell
C C P
C C P Alliance
#122 - 2015-03-24 22:34:02 UTC
Vorll Minaaran wrote:
I have 2 PC both with a main EVE client and a Sisi client installed years ago.

On the 1st I did the migration first the Sisi client last weekend, and did the migration on the main client today. I have ended with a 17,1 GB shared folder.

On the 2nd I did the migration the Sisi client last weekend too, but with the main client I moved the .stuff files and the /res/audio and /res/video folders into a temporary folder to play with the behaviour of the installer. I have ended with a 14,6 GB shared folder.

Then I set all the launchers to download all, and neither one downloaded anything.

How could it be? There are 2,5 GB outdated file, which the launcher didnt deleted, or one client missing the same ammount of data?

/edit: spelling


This is very much a possibility, as we have not yet put in place the mechanism for cleaning up unused files.

CCP Maxwell - QA Engineer - Team RnB

DavidT33
Pandemic Horde Inc.
Pandemic Horde
#123 - 2015-03-24 22:47:02 UTC
DavidT33 wrote:
KIller Wabbit wrote:
DavidT33 wrote:
I'm currently using a 4G connection through my iPhone's personal hotspot and when I start the launcher it tells me it's "downloading eve launcher update" but doesn't do anything at all. I tried downloading it manually from here http://cdn1.eveonline.com/EveOnlineLauncher/release/EVEOnlineLauncher_2_2_871265.exe but it makes no difference. I have had problems downloading patches before via my iphone and was wondering if anyone could give me any advice on what's going wrong? It tends to work fine when im downloading it from my internet at home so I dont think it's a firewall issue (I disabled it just in case) so perhaps something with 4G or using a hotspot?

Thanks in advance


"Oh, we deployed a new version - could you please try http://cdn1.eveonline.com/EveOnlineLauncher/release/EVEOnlineLauncher_2_2_871481.exe ?"



I'l give that link a try, thanks.


Yes this worked a treat, thank you again
Sgt Ocker
What Corp is it
#124 - 2015-03-24 22:52:49 UTC
CCP Falcon wrote:
We are happy to announce that the Scylla release has been successfully deployed!


You know what would have been really smart.
Making the launcher smart enough to see if there is an existing shared cache or not.
Oh wait you nd but it has so far taken nearly 2 hours to extract to an existing cache.
My cache has nearly tripled in size, I presume because the launcher is duplicating everything, so fr we are up to 22GB and 49% complete. Shared cache alone is 21.9 GB
And I still can't login

Just found the reason (I think) - The launcher created a 2nd Res Files folder inside the existing one. So in fact I now have 2 res folders, 1 of 22.2 GB and a 2nd one 21.2.

My opinions are mine.

  If you don't like them or disagree with me that's OK.- - - - - - Just don't bother Hating - I don't care

It really is getting harder and harder to justify $23 a month for each sub.

Natya Mebelle
Center for Advanced Studies
Gallente Federation
#125 - 2015-03-24 22:57:51 UTC
CCP Maxwell wrote:
We are not touching the AppData folder at all. (At least for now...)


I hope you are very soon going to touch it, and touch it good, and I mean that in the best way possible c:

I've done a typo in my last message. The app data for two different installations is not 1.7 but 2.7 Gigabytes.
700 MB are from the "ships" folder, which I don't even know what it is for.
MachoNet WOULD only use 240 MB but it has a huge number of files which makes it bulk up to 391 MB simply because of that.
And of course there is pictures 821MB (1,08GB on disk) which COULD be the only thing I could safely delete in PARTS... but then again, most of those pictures are going to be loaded again anyhow.
And that is only for one installation. The other folder has less since it is not as long in use, but still. That also holds up with a total of 1 GB.

The biggest problem is the diskspace these two are eating. So now that we're at one installation, basically, the only thing I'm concerned about are the settings. I'd be willing to make a clean cut there, IF I know what I can delete without causing trouble.

Can I safely copy the content of the settings folder to the other one, not replacing files but just adding them, and then delete the folder in the appdata of the installation I am no longer using?
Cat silth
Diversity 101
Domain Research and Mining Inst.
#126 - 2015-03-24 23:13:35 UTC  |  Edited by: Cat silth
ive asked it to download all files so i don't have to load them and now the eve launcher doesnt work - started downloading 7gb of files and now the game wont open using the launcher will still only open using the bin file which is now the dod launcher '~?

What do i have to do - to not wait for it to load !

im fed up sick of undocking and not seeing the station for about 20 seconds or more - look

do i have to download the hole lot again full instalation because your thing was forcing me to have shared cashe folder on the c drive ?

i dont run my client on the c drive i use a differant drive

This what i get when i try and use the eve launcher >

http://prntscr.com/6kz2tl
Cat silth
Diversity 101
Domain Research and Mining Inst.
#127 - 2015-03-24 23:32:04 UTC  |  Edited by: Cat silth
I have now fixed the launcher - i am currently downloading the shared cashe files to \E\EVE FOLDER on the E drive but i can still play through the bin file ? wtf is that about

Will it once its downloaded the 3.5 gb not have to download anything again ?

unless the client get patched?

this what im currently doing >

http://prntscr.com/6kz9hm

these are the setting i have >

http://prntscr.com/6kz9wc

i dont want to have to do this everyday because ive got it wrong as your instructions are flawed.


My client doesnt even give me the ablity to unpack the cashe because it not installed on the c drive get this sorted pls ffsk

I dont have enough space on c drive to have the shared cashe on it .
Lifelongnoob
NerdHerd
#128 - 2015-03-25 00:12:25 UTC  |  Edited by: Lifelongnoob
urg such a pain

worked fine on 3/5 pcs so far.

1 crapped out at 24% - currently copying the cache files folder from one of the working pcs to this pc so fingers crossed


1 stuck at 98% so far
Cat silth
Diversity 101
Domain Research and Mining Inst.
#129 - 2015-03-25 00:42:15 UTC
Lifelongnoob wrote:
urg such a pain

worked fine on 3/5 pcs so far.

1 crapped out at 24% - currently copying the cache files folder from one of the working pcs to this pc so fingers crossed


1 stuck at 98% so far


yes so is mine
Lex Arson
Adversity.
Psychotic Tendencies.
#130 - 2015-03-25 02:18:36 UTC
Hi, I get this when I try to run the game, on a fresh install:

http://i.imgur.com/HJLPXBt.png

No idea why you guys keep trying to force this stuff on us. Everyhing was so much simpler before we had a launcher.

There's no use crying after every mistake, you just keep on trying 'til you run out of cake.

Bammari Spazedust
Sebiestor Tribe
Minmatar Republic
#131 - 2015-03-25 02:28:50 UTC
When I start the launcher, it keeps putting me into offline mode. My internet access is fine, all web sites and browsers work fine. I tried rebooting the comp, reloading the launcher, and reconnecting to the internet many times. Any ideas?
Johan Civire
Caldari Provisions
Caldari State
#132 - 2015-03-25 02:55:42 UTC  |  Edited by: Johan Civire
Let me say again. i Judge a little to fast. So i notice you can use that like cache files. So i use a empty 32gb usb stick 3.0 Set the swap files on it. And there we go. Fast starup enc enc.... Now the bonus. I set my other laptop also to use that usb. And 1 download 2 computer playing on the same stick :D thats what i like.
ClearOfFear
Babel Fish Inc. Reloaded
Eternal Requiem
#133 - 2015-03-25 03:27:09 UTC
ClearOfFear wrote:
CCP Habakuk wrote:
ClearOfFear wrote:
Hi!

I noticed on the Sisi client after it was changed to download on demand that when i made a session change ingame like jumping a gate or undocking from station that the client halts for 2-3 secs.

I never got around to reporting it and forgot about it until i patched my tq client today and the issue was introduced on tq as well.

Now, when jumping gates its not that big of an issue as you end up cloaked after jumping but undocking from a station leaves your ship in space while the client hangs and takes away the seconds you may need to get away from station before someone targets you.

I cannot find any other posts about this but I know other players have noticed it as well.

o/


Were you able to reproduce this within the last few days or today on Tranquility? There was indeed a short freeze during session changes on Singularity, which was unrelated to Download on Demand. This freeze should have been fixed about 12 days ago and I am no longer able to reproduce it.


Hmm....I actually don't seem to be able to reproduce the issue anymore. I definetly noticed it on TQ right after i had patched my client today and an old corpmate of mine also noticed it. Maybe it was just something that needed to be cached for the first time?



Ok, I have now experienced it again on 2 toons/clients on tq but its not every time I jump or undock, just sometimes.
KIller Wabbit
MEME Thoughts
#134 - 2015-03-25 04:22:14 UTC
Bammari Spazedust wrote:
When I start the launcher, it keeps putting me into offline mode. My internet access is fine, all web sites and browsers work fine. I tried rebooting the comp, reloading the launcher, and reconnecting to the internet many times. Any ideas?


If you are on Windows and have the EVE icon pinned to the taskbar, right click on the icon and unpin it. Then try running the launcher directly from the EVE install.
Ugot Beef
With Science
#135 - 2015-03-25 10:55:53 UTC
I have a really slow internet connection,

It kind of serves me right, because I didn't select the 'Download Everything' option.

As a result, when I started the game the client hung. - not sure if this is because it is trying to download resources that it didn't think it needed, and my crappy internet froze it, or it was a crap install to begin with. Either way i could not get into the game.


There was no fix for this.


The only option available to me was to use the repair tool, which kindly deleted the entire game cache, requiring me to have to start downloading it again.


Seeing as that's going to take at least 12 hours for me (and that requires no other internet usage), any chance you can send me the installation files on a DVD? It will be quicker and if the repair tool decides to delete all the game data again, at least it wont require another 12 hour install.



Thanks
CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#136 - 2015-03-25 10:58:19 UTC
John WarpingSlow wrote:
CCP Atropos wrote:

The only new connection requests will be outbound to our CDN under the http://res.eveonline.ccpgames.com hostname.


If that's the case, then why is access to 209.197.2.0/23 (one of Highwinds Network Group, Inc's network blocks) required for the launcher to render graphics, for the PLAY button to not be greyed out, and for the launcher to be able to launch the client?

For anyone else who is behind a firewall with a security model of "anything not expressly permitted is automatically forbidden", here is what you seem to need to allow:

A) 87.237.38.0/23 all ports, all protocols (this is CCP's IP block)
B) 209.197.2.0/23 port 443, tcp protocol (Highwinds Network Group, Inc.)

There may be more, but this is working for me now.

IP block ranges are findable by using ARIN's WhoisRWS search box on their page:
http://whois.arin.net/ui

In order to get the giant patch and cached data into the launcher earlier today, I gave up playing whack-a-mole with the firewall logs and rulesets, and just allowed this workstation to connect to the world on all ports/protocols until it was done with the download. I hope the next patch day doesn't force me into the same position.


Highwinds is one of our Content Delivery Network partners, but they're globally distributed so I can't provide you with a list of their IP's. As an example, when I nslookup res.eveonline.ccpgames.com I get an IP beginning 205...
Kudo Sarain
Imperial Shipment
Amarr Empire
#137 - 2015-03-25 11:00:57 UTC
CCP Atropos wrote:
Kudo Sarain wrote:
Hi,

I am currently getting this when I try to open my launcher.

I am running windows 8.1

http://pastebin.com/frYqa8qa

Some users have reported that if you try running the EVE Launcher as administrator, it will solve these issues. It's something we're currently investigating.


HI,

I have tried this but all I get is a blank launcher screen. The screen is totally white with a few of the buttons at the top visible.
CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#138 - 2015-03-25 11:03:44 UTC
Bammari Spazedust wrote:
When I start the launcher, it keeps putting me into offline mode. My internet access is fine, all web sites and browsers work fine. I tried rebooting the comp, reloading the launcher, and reconnecting to the internet many times. Any ideas?

Can you show me a screenshot or logfile from your EVE Launcher?
CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#139 - 2015-03-25 11:04:31 UTC
Johan Civire wrote:
Let me say again. i Judge a little to fast. So i notice you can use that as cache files. Like its use by. So i use a empty 32gb usb stick 3.0 Set the swap files on it. And there we go. Fast starup enc enc.... Now the bonus. I set my other laptop also to that usb. And 1 download 2 computer playing on the same stick :D thats what i like.

You can do this, but is it not a little risky given the read/write lifetime on a disk like that?
Genistein Yatolila
Deep Core Mining Inc.
Caldari State
#140 - 2015-03-25 11:40:44 UTC
Changing the SharedCache directory on the launcher will cause it to download the shared cache again to the new location
instead of simply moving it on the harddrive.
Also, it doesnt delete the old directory.

This is after you've downloaded the SharedCache once allready.

So, if I change the directory 3 times I'll have 4 copies of SharedCache.