These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

Issues, Workarounds & Localization

 
  • Topic is locked indefinitely.
 

Update to the Launcher and the repair tool - Fix inside!

First post First post
Author
romzzz
Imperial Shipment
Amarr Empire
#381 - 2013-07-09 11:51:40 UTC
After today's update, the launcher - once again- stopped working for me. Every time I start it, it starts updating in a small window and after that nothing. The update window closes and nothing happens.

Is anyone else having the same issue after today's update?
Megnamon
Sebiestor Tribe
Minmatar Republic
#382 - 2013-07-09 12:32:55 UTC  |  Edited by: Megnamon
My launcher had been working fine, but now with today's patch it is hanging on 3/4 - Applying patch... closing and restarting does not help. Any suggestions?

Edit: This was on Tranquility. Ran the repair tool with my anti-virus turned off and that seemed to do the trick.
CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#383 - 2013-07-09 13:55:17 UTC
romzzz wrote:
After today's update, the launcher - once again- stopped working for me. Every time I start it, it starts updating in a small window and after that nothing. The update window closes and nothing happens.

Is anyone else having the same issue after today's update?

This is on Tranquility?
Hel Ormand
The Scope
Gallente Federation
#384 - 2013-07-09 15:51:59 UTC
My launcher gets stuck on 0/4 saying validating doesn't move, then hangs...
Commander Maximilian
Caldari Provisions
Caldari State
#385 - 2013-07-09 15:58:01 UTC
Same problem here, like every time WTF?!
romzzz
Imperial Shipment
Amarr Empire
#386 - 2013-07-10 11:45:59 UTC  |  Edited by: romzzz
CCP Atropos wrote:
romzzz wrote:
After today's update, the launcher - once again- stopped working for me. Every time I start it, it starts updating in a small window and after that nothing. The update window closes and nothing happens.

Is anyone else having the same issue after today's update?

This is on Tranquility?


Yes, this is on tranquility. I have tried repairing the launcher using the repair tool and now I get an error when trying to start the launcher. I will send the error log privately.
Jester9mm
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#387 - 2013-07-10 12:14:19 UTC
Hel Ormand wrote:
My launcher gets stuck on 0/4 saying validating doesn't move, then hangs...


Same, cant get into game
Jester9mm
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#388 - 2013-07-10 14:47:32 UTC
launcher still stuck on 1/4 validating client 0.0%

What do i need to do to sort this out?
The eve online repair tool even errors and fails to complete, tried clearing cache and restarting etc and nothing is working?
romzzz
Imperial Shipment
Amarr Empire
#389 - 2013-07-10 14:52:12 UTC
Jester9mm wrote:
launcher still stuck on 1/4 validating client 0.0%

What do i need to do to sort this out?
The eve online repair tool even errors and fails to complete, tried clearing cache and restarting etc and nothing is working?


As a temporary workaround, have you tried using the \CCP\EVE\bin\ExeFile.exe to launch the game?
This should bypass the launcher.
Jester9mm
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#390 - 2013-07-10 15:33:39 UTC  |  Edited by: Jester9mm
Tried this also, it says i dont have a valid version so all it does is update with a game patch, then a launcher patch then relaunches the launcher and does the same as before.

So i try it again and it just does the same thing, starts downloading a patch etc...
Jester9mm
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#391 - 2013-07-10 20:15:43 UTC  |  Edited by: Jester9mm
This is getting beyond a joke now, still cannot get the damn thing to work, can a dev please help with this, i have copied some debugging info from the debugging file.

[0702/175520:WARNING:storage_block-inl.h(125)] Failed data load.
[0702/175520:ERROR:entry_impl.cc(914)] Failed to save user data
[0702/175520:WARNING:storage_block-inl.h(125)] Failed data load.
[0702/175520:WARNING:storage_block-inl.h(125)] Failed data load.
[0702/175520:WARNING:storage_block-inl.h(125)] Failed data load.
[0702/175520:ERROR:cache_util_win.cc(48)] Unable to move the cache: 5
[0702/175520:ERROR:backend_impl.cc(146)] Unable to move cache folder
[0702/175520:ERROR:backend_impl.cc(2139)] Corrupt Index file
[0702/234110:ERROR:backend_impl.cc(2139)] Corrupt Index file
Jester9mm
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#392 - 2013-07-10 20:44:41 UTC
Here is the solution:
The Eve-Online Content Server is not the same server the game runs on. It is the server that certain content like all the character portraits and the In-Game Browser uses. Guess what? If you are using a Windows OS, You must have Internet Explorer installed and enabled. The Eve-Online Content Server piggybacks on Internet Explorer code to have a functional In-Game Browser. It is not surprising that the infernal "new" game launcher also uses Internet Explorer to a certain degree. Look and be sure that the IE Browser Settings Options that you have your Network Settings set to "NO PROXY."

This is how I fixed the issue without any help from CCP. Some of the inspiration and motivation came from other players in Eve that triggered a path of logic that reminded me that some time ago I disabled and removed IE from my system after the MSN and Bing update hijacked my PC and even to this day has influenced it's presence in my Firefox Browser, as well.
Another curse from Microsoft![/quote]


Omg, this actually worked, dunno how it got enabled on the broweser but it has fixed the launcher.
Makalie
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#393 - 2013-07-10 21:10:21 UTC
Jester9mm wrote:

Tried this also, it says i dont have a valid version so all it does is update with a game patch, then a launcher patch then relaunches the launcher and does the same as before.

So i try it again and it just does the same thing, starts downloading a patch etc...


Same here. The patch the client downloads is always 6 mb, then starts one that's 24, then restarts the launcher but the launcher doesn't want any of it and fails to download anything.
Jester9mm wrote:

Here is the solution:
The Eve-Online Content Server is not the same server the game runs on. It is the server that certain content like all the character portraits and the In-Game Browser uses. Guess what? If you are using a Windows OS, You must have Internet Explorer installed and enabled. The Eve-Online Content Server piggybacks on Internet Explorer code to have a functional In-Game Browser. It is not surprising that the infernal "new" game launcher also uses Internet Explorer to a certain degree. Look and be sure that the IE Browser Settings Options that you have your Network Settings set to "NO PROXY."

This is how I fixed the issue without any help from CCP. Some of the inspiration and motivation came from other players in Eve that triggered a path of logic that reminded me that some time ago I disabled and removed IE from my system after the MSN and Bing update hijacked my PC and even to this day has influenced it's presence in my Firefox Browser, as well.
Another curse from Microsoft!


This didn't work. My IE settings didn't have a proxy turned on in the first place, so there wasn't a proxy setting to turn off.

I hope you brought enough ammunition.

CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#394 - 2013-07-11 10:05:45 UTC
If you still get the grey progress bar that downloads an update, you should try this: http://content.eveonline.com/EveOnlineLauncher/release/EVEOnlineLauncher_2_1_559197.exe

It's the installer for the latest version of the EVE Launcher.
Daniel Whateley
#395 - 2013-07-12 00:43:16 UTC
We still have the launcher issue, it's regarded with the "shortcut" eve creates for the launcher to start, it's named the actual launcher update to force it to start, and... i can no longer manage to launch the launcher now as i didn't pin the old shortcut to my task bar, so no i have no idea what to put into the shortcut name, i can't find any patch notes thread for the launcher...

Upon updating it downloads correctly, then restarts the launcher, possibly for the wrong version, then it tries updating but the files are already there , so it keeps flashing back and forth from "downloading update" to "installing" rapidly..

It must have something to do with the shortcut, for instance my old shortcut says

Target:
"C:\Program Files (x86)\CCP\EVE\launcher\appdata\EVE_Online_Launcher-2.1.559197.win32\launcher.exe"

Starts in:
""C:\Program Files (x86)\CCP\EVE\launcher\appdata\EVE_Online_Launcher-2.1.559197.win32""

which is the old launcher which is no longer working as it's obsolete, and the only way i can get it to fix is downloading the whole launcher over again by using the launcher repair tool.

Whenever i launch the old launcher it will say "offline mode" - it could be 1 of thousands of things doing it, but one thing i know is that restarting the launcher and computer to restart all processes will let it work correctly the second time makes it work correctly, and when i went looking for the updated launcher version only the old one was there.

so possibly it doesn't commence the install phase of the launcher? but the second time it does, also when i launched the old launcher from my taskbar from where it was pinned and when i go looking for the new update it doesn't show, so either launching the shortcut deletes the new content, or the new content gets downloaded but not installed due to some random error.

I've fixed my issue and repinned the new one and removed the old one from my taskbar, but every time i update it wont launch my launcher correctly or it takes a while

however i am launching the launcher update from the folder "EVE_Online_Launcher-2.1.559197.win32" so maybe the issue lies with pinning it to the task bar? - so..... now i have to have 3 eves pinned to the task bar? Roll

I think the next step is to create a windows localized installer which only needs 1 item pinned to the taskbar, there must be a way you can have the client, launcher, and updated launcher work in the same taskbar tab? i do have an idea however, just change the "starts in:" to the "ccp\eve" folder"
Daniel Whateley
#396 - 2013-07-12 00:46:31 UTC  |  Edited by: Daniel Whateley
Nope, trying to change it's "start's in" path doesn't make the launcher and exefile use the same task bar pin.. and.. i have to input all my login details again, aswell as set the autoplay function all over again, sitting here for 5 mins trying to figure out why nothings launching after logging in...
Liendral
Caldari Provisions
Caldari State
#397 - 2013-07-12 06:25:23 UTC  |  Edited by: Liendral
Launcher went ****-up this afternoon. got a "no internet connection" message. Tried launcher repair tool. Nothing happened.

Uninstall/reinstall, now the launcher updates, then nothing happens. Same thing happens if I try running the launcher again.

Repairer now works after the reinstall, but now I get a PANIC error message when it runs. A second attempt at the repair tool was successful, so back to the launcher.

After trying the launcher one more time I get a message to check the launcher.exe.log file, where I find this:

Traceback (most recent call last)
Filex __main__.py linex 838, inx module
Filex __main__.py linex 331, inx bootstrap
Filex __main__.py linex 358, inx chainload
Filex __main__.py linex 834, inx _chainload
Filex launcher.py linex 62, inx module
Filex zipextimporter.pyo linex 82, inx load_module
Filex lib\ui\launcherApp.pyo linex 8, inx module
Filex zipextimporter.pyo linex 82, inx load_module
Filex lib\ui\frame.pyo linex 19, inx module
Filex zipextimporter.pyo linex 82, inx load_module
Filex lib\ui\browser.pyo linex 27, inx module
Filex lib\decorators.pyo linex 28, inx wrapper
Filex os.pyo linex 150, inx makedirs
Filex os.pyo linex 157, inx makedirs
WindowsError Error 5 Accessx isx deniedx u'C Program Files (x86)\\launcher
CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#398 - 2013-07-12 10:06:00 UTC
Daniel Whateley wrote:
We still have the launcher issue, it's regarded with the "shortcut" eve creates for the launcher to start, it's named the actual launcher update to force it to start, and... i can no longer manage to launch the launcher now as i didn't pin the old shortcut to my task bar, so no i have no idea what to put into the shortcut name, i can't find any patch notes thread for the launcher...

Upon updating it downloads correctly, then restarts the launcher, possibly for the wrong version, then it tries updating but the files are already there , so it keeps flashing back and forth from "downloading update" to "installing" rapidly..

It must have something to do with the shortcut, for instance my old shortcut says

Target:
"C:\Program Files (x86)\CCP\EVE\launcher\appdata\EVE_Online_Launcher-2.1.559197.win32\launcher.exe"

Starts in:
""C:\Program Files (x86)\CCP\EVE\launcher\appdata\EVE_Online_Launcher-2.1.559197.win32""

which is the old launcher which is no longer working as it's obsolete, and the only way i can get it to fix is downloading the whole launcher over again by using the launcher repair tool.

Whenever i launch the old launcher it will say "offline mode" - it could be 1 of thousands of things doing it, but one thing i know is that restarting the launcher and computer to restart all processes will let it work correctly the second time makes it work correctly, and when i went looking for the updated launcher version only the old one was there.

so possibly it doesn't commence the install phase of the launcher? but the second time it does, also when i launched the old launcher from my taskbar from where it was pinned and when i go looking for the new update it doesn't show, so either launching the shortcut deletes the new content, or the new content gets downloaded but not installed due to some random error.

I've fixed my issue and repinned the new one and removed the old one from my taskbar, but every time i update it wont launch my launcher correctly or it takes a while

however i am launching the launcher update from the folder "EVE_Online_Launcher-2.1.559197.win32" so maybe the issue lies with pinning it to the task bar? - so..... now i have to have 3 eves pinned to the task bar? Roll

I think the next step is to create a windows localized installer which only needs 1 item pinned to the taskbar, there must be a way you can have the client, launcher, and updated launcher work in the same taskbar tab? i do have an idea however, just change the "starts in:" to the "ccp\eve" folder"

Don't pin the launcher.exe at all, just use the eve.exe. Due to the way that the Launcher bootstraps itself the executable you pin to the taskbar after it's started (by right clicking and going 'pin to taskbar') isn't correct and will break as you've detailed.
CCP Atropos
C C P
C C P Alliance
#399 - 2013-07-12 10:06:45 UTC
The installer for the latest version is available here: http://cdn1.eveonline.com/EveOnlineLauncher/release/EVEOnlineLauncher_2_1_569300.exe
Katsum
Kobol Defense Force
#400 - 2013-07-12 21:21:02 UTC
Jester9mm wrote:
Here is the solution:
The Eve-Online Content Server is not the same server the game runs on. It is the server that certain content like all the character portraits and the In-Game Browser uses. Guess what? If you are using a Windows OS, You must have Internet Explorer installed and enabled. The Eve-Online Content Server piggybacks on Internet Explorer code to have a functional In-Game Browser. It is not surprising that the infernal "new" game launcher also uses Internet Explorer to a certain degree. Look and be sure that the IE Browser Settings Options that you have your Network Settings set to "NO PROXY."

This is how I fixed the issue without any help from CCP. Some of the inspiration and motivation came from other players in Eve that triggered a path of logic that reminded me that some time ago I disabled and removed IE from my system after the MSN and Bing update hijacked my PC and even to this day has influenced it's presence in my Firefox Browser, as well.
Another curse from Microsoft!



Omg, this actually worked, dunno how it got enabled on the broweser but it has fixed the launcher.[/quote]


works for me !!! it start validating, thx a lot , im playing now :P