These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

Macintosh

 
  • Topic is locked indefinitely.
 

Black Screened

First post
Author
Meita Way
GoonWaffe
Goonswarm Federation
#61 - 2014-02-11 10:53:05 UTC
CCP Snorlax wrote:
CCP Snorlax wrote:
We have not had any luck in reproing this, but we have a patch going out tomorrow where we have at least an attempted fix.

I've gone through all changes to the graphics engine that went out in the patch that seems to have triggered the black screen on character select, and we're basically reverting those changes when running on a Mac. We're grasping at straws here, but I feel we have to try something.

Sorry, something went wrong in prepping the patch, it will be delayed until tomorrow. I'm hoping to get the build out on a test server today so we can at least see if the code change helps - check back later for details.


Oh Snooooorlax, I've got a present! ( If it actually contains anything useful! ) I've managed to get apitrace's of the crash (5 times over to be sure). So I've got every GL call EVE makes up until boom.

They all end the same way (well, you'd expect them to):

Quote:
481798 memcpy(dest = 0x7fa6e000, src = blob(22464), n = 22464)
481799 glFlushMappedBufferRangeAPPLE(target = GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, offset = 0, size = 22464)
481801 glUnmapBuffer(target = GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER) = GL_TRUE
481802 glBindTexture(target = GL_TEXTURE_2D, texture = 19)
481818 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 0, count = 1, params = {1600, 1000, 1, 1})
481819 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 5, count = 128, params = {1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1})
481820 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_FRAGMENT_PROGRAM_ARB, index = 0, count = 2, params = {0.0078125, 0.0078125, 0, 0, 0.5870461, -0.5870461, 0.5574533, 1})
481821 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 1, count = 1, params = {16, 0, 0, 0})
481822 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 2, count = 1, params = {4, 1, 0, -0.5})
481823 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 3, count = 1, params = {2, -1, -2, 1})
481824 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 4, count = 1, params = {-1, -2, -3, 9})
481826 glDrawRangeElements(mode = GL_TRIANGLES, start = 0, end = 5, count = 6, type = GL_UNSIGNED_INT, indices = NULL)
481829 glBufferData(target = GL_ARRAY_BUFFER, size = 262176, data = NULL, usage = GL_STATIC_DRAW)
481830 glMapBuffer(target = GL_ARRAY_BUFFER, access = GL_WRITE_ONLY) = 0x7fbf8000


Now these are huge - the replayable traces are about a gig, and the text dumps about 100 megs. Hopefully, replaying the dump with apitrace will trigger the bug again. Instant repo. Not tried that yet, was assuming my only test case was about to get patched out of existance!

You'll need to get me an email address, or better, some space on a server I can upload them to if you want them.
Luke Egdald
Life Universe and Everything
#62 - 2014-02-11 12:18:58 UTC
Meita Way wrote:
CCP Snorlax wrote:
CCP Snorlax wrote:
We have not had any luck in reproing this, but we have a patch going out tomorrow where we have at least an attempted fix.

I've gone through all changes to the graphics engine that went out in the patch that seems to have triggered the black screen on character select, and we're basically reverting those changes when running on a Mac. We're grasping at straws here, but I feel we have to try something.

Sorry, something went wrong in prepping the patch, it will be delayed until tomorrow. I'm hoping to get the build out on a test server today so we can at least see if the code change helps - check back later for details.


Oh Snooooorlax, I've got a present! ( If it actually contains anything useful! ) I've managed to get apitrace's of the crash (5 times over to be sure). So I've got every GL call EVE makes up until boom.

They all end the same way (well, you'd expect them to):

Quote:
481798 memcpy(dest = 0x7fa6e000, src = blob(22464), n = 22464)
481799 glFlushMappedBufferRangeAPPLE(target = GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER, offset = 0, size = 22464)
481801 glUnmapBuffer(target = GL_ELEMENT_ARRAY_BUFFER) = GL_TRUE
481802 glBindTexture(target = GL_TEXTURE_2D, texture = 19)
481818 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 0, count = 1, params = {1600, 1000, 1, 1})
481819 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 5, count = 128, params = {1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1, 0, 0, 0, 0, 1})
481820 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_FRAGMENT_PROGRAM_ARB, index = 0, count = 2, params = {0.0078125, 0.0078125, 0, 0, 0.5870461, -0.5870461, 0.5574533, 1})
481821 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 1, count = 1, params = {16, 0, 0, 0})
481822 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 2, count = 1, params = {4, 1, 0, -0.5})
481823 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 3, count = 1, params = {2, -1, -2, 1})
481824 glProgramEnvParameters4fvEXT(target = GL_VERTEX_PROGRAM_ARB, index = 4, count = 1, params = {-1, -2, -3, 9})
481826 glDrawRangeElements(mode = GL_TRIANGLES, start = 0, end = 5, count = 6, type = GL_UNSIGNED_INT, indices = NULL)
481829 glBufferData(target = GL_ARRAY_BUFFER, size = 262176, data = NULL, usage = GL_STATIC_DRAW)
481830 glMapBuffer(target = GL_ARRAY_BUFFER, access = GL_WRITE_ONLY) = 0x7fbf8000


Now these are huge - the replayable traces are about a gig, and the text dumps about 100 megs. Hopefully, replaying the dump with apitrace will trigger the bug again. Instant repo. Not tried that yet, was assuming my only test case was about to get patched out of existance!

You'll need to get me an email address, or better, some space on a server I can upload them to if you want them.



I managed to start EVE almost without problems - see my post here https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&m=4222072#post4222072
Meita Way
GoonWaffe
Goonswarm Federation
#63 - 2014-02-11 13:14:33 UTC
Check your eve mail Snorlax, uploaded an archive.
CCP Paradox
#64 - 2014-02-11 15:19:35 UTC
Just to ask, is anybody running EVE at their normal monitor resolution?
Or do you have a second display connected to your mac at all?

CCP Paradox | EVE QA | Team Phenomenon

Space Magician

Sandar Orontur
Federal Navy Academy
Gallente Federation
#65 - 2014-02-11 16:04:27 UTC
CCP Paradox wrote:
Just to ask, is anybody running EVE at their normal monitor resolution?
Or do you have a second display connected to your mac at all?


I'm running it on an external display at 1920 x 1080. Always worked fine, before this problem.
Vincent Athena
Photosynth
#66 - 2014-02-11 16:05:09 UTC
I run eve in windowed mode at normal screen resolution. Sometimes there is another screen connected (just because I happen to have it) but I do not put eve on it. (It was a hand-me down, and although physically larger than the screen on my MBP, smaller in pixels.)

I also run eve via clones, but I have tested it running off the main install.

However, I do not have any of these issues. For me eve has been playing very very well for the last several weeks. Even when testing off the main install.

MacBook Pro, 17 inch mid 2010
2.66 GHz Intel Core i7
NVIDIA GeForce GT 330M 512 MB
OSX 10.7.5

Know a Frozen fan? Check this out

Frozen fanfiction

Call Rollard
Caldari Provisions
Caldari State
#67 - 2014-02-11 16:21:54 UTC  |  Edited by: Call Rollard
Vincent Athena wrote:
I run eve in windowed mode at normal screen resolution. Sometimes there is another screen connected (just because I happen to have it) but I do not put eve on it. (It was a hand-me down, and although physically larger than the screen on my MBP, smaller in pixels.)

I also run eve via clones, but I have tested it running off the main install.

However, I do not have any of these issues. For me eve has been playing very very well for the last several weeks. Even when testing off the main install.

MacBook Pro, 17 inch mid 2010
2.66 GHz Intel Core i7
NVIDIA GeForce GT 330M 512 MB
OSX 10.7.5


You are just lucky P

But on the "Flicker crash issue thread" on the other forum thread of the constant freeze up flickers, I'm running normal screen resolution at windowed mode.
Manny theMiner
Manny's Corp
#68 - 2014-02-11 16:23:57 UTC  |  Edited by: Manny theMiner
MaXimUs23 wrote:

....

Startup popup
enter username
enter password
hit enter
goes through the load up stage
goes full screen
then black....


Still having this issue as well after DLing patch this morning.
I've cleared cache, reinstalled new client, uploaded new Nvidia 9400 drivers and installed another 4 GB of ram.

Please advise.
Phloebas
Native Freshfood
Minmatar Republic
#69 - 2014-02-11 16:31:31 UTC  |  Edited by: Phloebas
What I really don't understand is why I could be having the issue on 2 of 3 accounts. How does it know which accounts to eff up on? Why did it pick my main pvp and industry accounts and not my prober alts account??

Is this a plot by CCP to get me off the top if the Tuskers killboard?? :o (jk)
Manny theMiner
Manny's Corp
#70 - 2014-02-11 16:42:14 UTC
Any chance that those 2 accounts have a different resolution or shader setting or something?
CCP Paradox
#71 - 2014-02-11 16:47:30 UTC
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.

CCP Paradox | EVE QA | Team Phenomenon

Space Magician

Call Rollard
Caldari Provisions
Caldari State
#72 - 2014-02-11 16:54:20 UTC  |  Edited by: Call Rollard
CCP Paradox wrote:
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.


For the Frequently freezing up part. https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&t=318689 (Flicker crashes)

I have Firefox running every time I crashed but I doubt it has to do with it. If so, I'm running no other applications, only EVE.

However, I obtain this crash when many ships are in space at one time, for example being on the Amarr undock crashes the client always within a minute. Try it by moving around the camera at the populated Amarr undock and see if it produces the flicker crash.
CCP Paradox
#73 - 2014-02-11 17:04:21 UTC
Call Rollard wrote:
CCP Paradox wrote:
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.


For the Frequently freezing up part. https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&t=318689 (Flicker crashes)

I have Firefox running every time I crashed but I doubt it has to do with it. If so, I'm running no other applications, only EVE.

However, I obtain this crash when many ships are in space at one time, for example being on the Amarr undock crashes the client always within a minute. Try it by moving around the camera at the populated Amarr undock and see if it produces the flicker crash.


Don't doubt, Firefox and all modern browsers use hardware acceleration. If you're experiencing the issues you've detailed, I'm sure you would try anything to get it back to normal.
We're still investigating all the avenues we can find for this issue, so that's why we're looking at the general environment you're playing EVE in.

CCP Paradox | EVE QA | Team Phenomenon

Space Magician

Call Rollard
Caldari Provisions
Caldari State
#74 - 2014-02-11 17:05:25 UTC
CCP Paradox wrote:
Call Rollard wrote:
CCP Paradox wrote:
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.


For the Frequently freezing up part. https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&t=318689 (Flicker crashes)

I have Firefox running every time I crashed but I doubt it has to do with it. If so, I'm running no other applications, only EVE.

However, I obtain this crash when many ships are in space at one time, for example being on the Amarr undock crashes the client always within a minute. Try it by moving around the camera at the populated Amarr undock and see if it produces the flicker crash.


Don't doubt, Firefox and all modern browsers use hardware acceleration. If you're experiencing the issues you've detailed, I'm sure you would try anything to get it back to normal.
We're still investigating all the avenues we can find for this issue, so that's why we're looking at the general environment you're playing EVE in.


I'll give it a go without Firefox.
Phloebas
Native Freshfood
Minmatar Republic
#75 - 2014-02-11 17:08:21 UTC
Manny theMiner wrote:
Any chance that those 2 accounts have a different resolution or shader setting or something?



Quite possibly I guess. But how do I check if I can't get in?
Call Rollard
Caldari Provisions
Caldari State
#76 - 2014-02-11 17:15:52 UTC  |  Edited by: Call Rollard
CCP Paradox wrote:
Call Rollard wrote:
CCP Paradox wrote:
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.


For the Frequently freezing up part. https://forums.eveonline.com/default.aspx?g=posts&t=318689 (Flicker crashes)

I have Firefox running every time I crashed but I doubt it has to do with it. If so, I'm running no other applications, only EVE.

However, I obtain this crash when many ships are in space at one time, for example being on the Amarr undock crashes the client always within a minute. Try it by moving around the camera at the populated Amarr undock and see if it produces the flicker crash.


Don't doubt, Firefox and all modern browsers use hardware acceleration. If you're experiencing the issues you've detailed, I'm sure you would try anything to get it back to normal.
We're still investigating all the avenues we can find for this issue, so that's why we're looking at the general environment you're playing EVE in.


Removed what I said, Flicker crash I generated without Firefox within 30 seconds of entering game.
Vincent Athena
Photosynth
#77 - 2014-02-11 17:23:40 UTC
Its not just Firefox. I had Eve up for an hour this morning with Firefox running as well with no issue. The traffic at the Jita undock was also not an issue (although I was there for just a few seconds.) Having Firefox running may be required to see this bug, but its not sufficient. Something else is happening on top of it.

Know a Frozen fan? Check this out

Frozen fanfiction

Call Rollard
Caldari Provisions
Caldari State
#78 - 2014-02-11 17:24:57 UTC  |  Edited by: Call Rollard
Firefox didn't cause the issue, I recieved a flicker crash within 30 seconds of entering EVE without firefox.

The crash is generated with any settings set, I've tried effects off and so on etc. My screen is windowed.

Console doesn't generate anything at all during the flicker crash.
Sandar Orontur
Federal Navy Academy
Gallente Federation
#79 - 2014-02-11 17:28:05 UTC
CCP Paradox wrote:
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.


Tried without second screen, exactly same problem.

Also tried right after booting macbook, with eve client first thing to be launched, same result. Actually the crash dumps I submitted with the bug report are from such a clean start attempt.
Meita Way
GoonWaffe
Goonswarm Federation
#80 - 2014-02-11 18:09:36 UTC
CCP Paradox wrote:
Those of you with a second screen attached, just for an attempt could you please disconnect the display and try just on the one screen?
Also, do you have anything else running while playing EVE? Internet browser, viewing videos, or something else?
If you do, try closing all applications down and just try EVE.

I am reproducing some things right now, and anymore information would be handy to have.


Removing the second monitor ( which is the secondary monitor ) makes no difference. Same lockup and driver crash.