These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

EVE Launcher

 
  • Topic is locked indefinitely.
 

Launcher copying files every time I start Eve

First post
Author
Coreola
Disorderly Vagrants
Test Alliance Please Ignore
#1 - 2016-01-31 17:25:38 UTC
I was just wondering if this is something I can correct. Every time I start Eve after restarting my PC, the launcher takes about 90-120 seconds to copy files. Is this normal?

Jump, jump, jump.

CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#2 - 2016-02-03 21:06:12 UTC
Coreola wrote:
I was just wondering if this is something I can correct. Every time I start Eve after restarting my PC, the launcher takes about 90-120 seconds to copy files. Is this normal?

No, that's not normal. Can you send me the logs from %LOCALAPPDATA%\CCP\EVE\Launcher?

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/

helana Tsero
Science and Trade Institute
Caldari State
#3 - 2016-02-03 22:23:59 UTC
Coreola wrote:
I was just wondering if this is something I can correct. Every time I start Eve after restarting my PC, the launcher takes about 90-120 seconds to copy files. Is this normal?


This has been happening to me since the beginning.

"...ppl need to get out of caves and they will see something new.... thats where eve is placed... not in cave."  | zoonr-Korsairs |

Meanwhile Citadel release issues: "tried to bug report this and the bug report is bugged as well" | Rafeau |

Mister Ripley
Ministry of War
Amarr Empire
#4 - 2016-02-04 00:12:14 UTC  |  Edited by: Mister Ripley
Same here. Launcher does it every time* on win7, but not on linux. That's why I asked why windows takes so long and linux is almost instant :)

* After reboot
Mister Ripley
Ministry of War
Amarr Empire
#5 - 2016-02-04 12:53:10 UTC
CCP Snorlax wrote:
Coreola wrote:
I was just wondering if this is something I can correct. Every time I start Eve after restarting my PC, the launcher takes about 90-120 seconds to copy files. Is this normal?

No, that's not normal. Can you send me the logs from %LOCALAPPDATA%\CCP\EVE\Launcher?

How can I send you the logs? Via EVE Mail?
decar'giran nam
Resurrection Complex
RAZOR Alliance
#6 - 2016-02-05 18:35:53 UTC
Same here, How do we send logs to you?
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#7 - 2016-02-05 18:54:02 UTC
Mister Ripley wrote:
CCP Snorlax wrote:
Coreola wrote:
I was just wondering if this is something I can correct. Every time I start Eve after restarting my PC, the launcher takes about 90-120 seconds to copy files. Is this normal?

No, that's not normal. Can you send me the logs from %LOCALAPPDATA%\CCP\EVE\Launcher?

How can I send you the logs? Via EVE Mail?

EVE mail is fine, yes. If they're large, send me a Google Drive or Dropbox link.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/

Oriella Trikassi
Trikassi Enterprises
#8 - 2016-02-06 12:52:29 UTC
Mister Ripley wrote:
Same here. Launcher does it every time* on win7


And for me on win10.
Florian Lousberg
Furtherance.
#9 - 2016-02-06 13:24:35 UTC
Same here, Win7 Professional.
First start of EVE Launcher after System reboot most of the times (not always) takes about half a minute or more with "Copying Files" / "Please Wait". (EVE Mail with logs underway)

If I close and restart the Launcher later without reboot, it does not copy any files.

Another problem I have is that the Client sometimes takes several tries to start without immediately crashing with some ATI-related DLL error (I'm on a 2010 notebook with switchable Intel onboard / AMD ATI dedicated graphics, so I guess it's likely to be something with my system/drivers).
Captain Campion
Campion Corp.
#10 - 2016-02-06 14:41:08 UTC
Yep same here. Makes it seem like it's applying a patch but then there's no new patch notes. Weird.
baker43
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#11 - 2016-02-07 14:30:54 UTC
Every time I start up a dos promt comes up:

C:\GAMES\EVE\SharedCache\updater.exe


Any ideas?
Sansh Leko
The Scope
Gallente Federation
#12 - 2016-02-08 09:30:18 UTC
Same for me, it copies something up to 20 seconds every time I start the new Launcher.

Windows 7 Pro.
Ashuro Aakiwa
Perkone
Caldari State
#13 - 2016-02-08 11:49:20 UTC
Same for me
Kubi Asanari
Perkone
Caldari State
#14 - 2016-02-08 17:15:42 UTC  |  Edited by: Kubi Asanari
Same for me, I will send one of my luncher log.
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#15 - 2016-02-09 15:47:30 UTC
Thanks to everyone who sent me logs and tested dev versions for me. I will post an update tomorrow that should fix the issue for those that were experiencing a 1-2 minute delay before the Play button was enabled.

It is normal, though, to see Copying files... for a few seconds, even if there is nothing to copy. The label there is perhaps misleading, what it really is doing is verifying and copying files from the ResFiles folder (where everything it downloads is stored) to the staging folder where the EVE client is run from. The launcher will verify the files once, even when there is no update and no files have changed, but the message only states Copying files.

I will fix the label in a future update, to be less misleading.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/