These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

Issues, Workarounds & Localization

 
  • Topic is locked indefinitely.
 

Undocking/ docking occassionally causes client freezing?

First post
Author
Black Canary Jnr
Higher Than Everest
#1 - 2013-11-12 19:14:39 UTC
Sometimes when undocking and docking the client freezes. I run on low graphics usually on the 'memory' optimal settings.

If the client freezes on one alt it will do on the other alt when it docks/ undocks.

No idea why this has been happening for the last couple of days, i have changed nothing in my settings.

Thanks.
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#2 - 2013-11-12 20:59:34 UTC
Thanks for reporting this, I'm looking into freezing issues like this.

If you have a reproducible case I'd love to hear more details, preferably through a bug report with full logs attached. See https://wiki.eveonline.com/en/wiki/Bug_reporting for more info.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/

seth Hendar
I love you miners
#3 - 2013-11-13 08:58:58 UTC
well, not a freeze, but any single time i change ship then undock, i got the following behaviour:

click undock => undock in progress (buton turn to "abort undock")
when i should be undocking => "you need to wait 1 sec" and reset of undock button to "undock" (i'm still docked)
click undock again => now undock process goes 100% and i'm in space

if i do ANYTHING related to my ship, like changing it, changing a mod, loading something in cargo etc... i will have to go throught this process.

now when you need to reship during pvp etc... this clearly get me mad, basically, every time i need to be fast, i have to virually undock twice

as i said, not a freeze, but result is the same

and yes, petition made after odyssey hit (this was not happening before), still waiting for an answer
CCP Vertex
C C P
C C P Alliance
#4 - 2013-11-13 12:15:10 UTC
seth Hendar wrote:
well, not a freeze, but any single time i change ship then undock, i got the following behaviour:

click undock => undock in progress (buton turn to "abort undock")
when i should be undocking => "you need to wait 1 sec" and reset of undock button to "undock" (i'm still docked)
click undock again => now undock process goes 100% and i'm in space

if i do ANYTHING related to my ship, like changing it, changing a mod, loading something in cargo etc... i will have to go throught this process.

now when you need to reship during pvp etc... this clearly get me mad, basically, every time i need to be fast, i have to virually undock twice

as i said, not a freeze, but result is the same

and yes, petition made after odyssey hit (this was not happening before), still waiting for an answer


Thanks for the report Seth, we are taking a look at this.

**CCP Vertex  |  Senior Development Manager ** | @CCP_Vertex

seth Hendar
I love you miners
#5 - 2013-11-13 13:11:25 UTC
CCP Vertex wrote:
seth Hendar wrote:
well, not a freeze, but any single time i change ship then undock, i got the following behaviour:

click undock => undock in progress (buton turn to "abort undock")
when i should be undocking => "you need to wait 1 sec" and reset of undock button to "undock" (i'm still docked)
click undock again => now undock process goes 100% and i'm in space

if i do ANYTHING related to my ship, like changing it, changing a mod, loading something in cargo etc... i will have to go throught this process.

now when you need to reship during pvp etc... this clearly get me mad, basically, every time i need to be fast, i have to virually undock twice

as i said, not a freeze, but result is the same

and yes, petition made after odyssey hit (this was not happening before), still waiting for an answer


Thanks for the report Seth, we are taking a look at this.

thank you, this is a real problem when you have to undock fast
Black Canary Jnr
Higher Than Everest
#6 - 2013-11-16 15:33:41 UTC
I think i have all the data needed for a bug report, how do i upload it to one?
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#7 - 2013-11-16 16:14:23 UTC
Black Canary Jnr wrote:
I think i have all the data needed for a bug report, how do i upload it to one?

See https://wiki.eveonline.com/en/wiki/Bug_reporting - you should be able to attach files to the bug report. Failing that you can either send me the link to some online share (in EVE mail if you don´t want to post it here) or I´ll arrange some upload site when I get in the office Monday morning.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/

Steadly Sol
Steadly Sprockets
#8 - 2013-11-29 07:11:46 UTC
I have had this problem since ody 1.1 (pre ody 1.1 I had 0 problems), and have attempted to resolve it to no success.

mine is a sound related issue (because if I turn sound off it disappears).

undock. entire comp freezes for 1-2 minutes. when It does update I can find myself 5-10km away from the
station. once it frames for undock to change sessions it session changes, how ever the lag is prior to the pre-session
change. I have seen it undock normally with sound off maybe once or twice a week, but it is very, very rare for this to happen.

the same thing happens when docking (though usually only 56-60 seconds)

tried it with all the combinations of the following:
hd on and off
low graphics settings
high gfx settings
eve voice on or off.
fullscreen on (I normally play in a fixed window)
window mode
resource cache enabled or disabled.
station environment off or on.

needless to say I end up playing with the sound off.

the eve voice is forwarded through the firewall and the router, as are the ccp /eve files
I run on win xp sp3, and the audio drivers are up to date, as is the rest of the comp.

I've tried lowering the hardware acceleration and same rate, to no avail.

I have even tinkered with ffdshow audio configurations.

cleaned all the caches, repaired multiple times, no avail.

even changed out audio cards, but that didnt change anything either.

I do occasionally get a pop up about invalid packet destination.
It will suffer the least amount of undock lag while in window mode, while the amount of lag
is the same in fixed window or fullscreen though.

I would really like to play with the sound on and undock normally.

suggestion or assistance would be welcome.
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#9 - 2013-11-29 09:11:58 UTC
Steadly Sol,

This sounds interesting - one of the leads we've been exploring for freezes is related to audio.

Can you run with LogServer and file a bug report, attaching the log? See https://wiki.eveonline.com/en/wiki/Bug_reporting. Put my name in the bug report title so it gets routed to me right away.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/