These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

Linux

 
12Next page
 

Linux launcher now supports custom Wine version

First post
Author
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#1 - 2016-07-18 13:18:57 UTC  |  Edited by: CCP Snorlax
As of version 1056484 the Linux launcher allows you to use your own version of Wine, rather than the one built by CCP.

If you have already installed the Linux launcher it should update automatically to this version - otherwise you can get this version here: https://binaries.eveonline.com/evelauncher-1056484.tar.gz

To enable this, go to Settings, enable 'Use custom Wine' and enter the path for the wine command (what you would use on the command line). This defaults to 'wine', which would find the wine installed on your system. If you don't have wine in your system path you can enter a full path here.

Note that you are on your own (well, aside from the community here) if you run into issues with the game under your own custom built Wine, but I hope you still find this a useful feature.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/

Merende Macaco
Tr0pa de elite.
Ghost Legion.
#2 - 2016-07-18 22:08:20 UTC  |  Edited by: Merende Macaco
Works like a charm.
Set .eve to be a symlink to my old cache.
After a bit of searching copied the contents of my settings folder to the new one - I knew where the old ones were but not the new one which is:
.eve/wineenv/drive_c/users/XXXX/Local Settings/Application Data/CCP/EVE/c_tq_tranquility/
Up and running with no additional downloads needed, and all settings the way I like 'em
Thank you.
Ravow
respawn disabled
Brute Force Solutions
#3 - 2016-07-19 07:25:51 UTC  |  Edited by: Ravow
Oh great!

Can I put environment variables in front of the path/binary

Thanks!

Edit0 : it do nothing when I try to launch EVE that way. I tried plain wine -and- /usr/bin/wine -and- taskset -pc 5 wine explorer /desktop=Ravow,1920x1080 (the normal command)

Edit1 : Running just wine after a fresh launcher start work, it does not like my command parameters.

BUT, where is the wineprefix it use? I have to enable NINE via winecfg (The difference between 39fps and 174 fps in station) :)

Edit2 : putting winecfg as wine in the launcher allowed me to enable NINE and do the equivalent of /desktop=Ravow,1920x1080... without the "Ravow".
eug3nio Anninen
Global Isk Network
Ushra'Khan
#4 - 2016-07-19 13:05:03 UTC
OMG OMG OMG THX SO MUCH!!!!!!you 're my hero!

e**ug3n[u]i**o[/u]

Xiantra
#5 - 2016-07-24 19:50:27 UTC  |  Edited by: Xiantra
Seem to have lost mixed audio across multiple accounts. Used to be able to hear multiple "warp activated" messages for a fleet warp with multiple accounts in fleet - now the last activated account takes over the audio suppressing all others. Which may be what most people want so I won't complain too much... Clicking disable then enable audio in the settings -> Audio tab lets me select which account controls the audio (and I don't have to re-login - it takes effect immediately) but I think it would be nice if the audio enable setting for any game instance would remain active and let the downstream (non-wine) mixers sum the inputs.

(I'm using the wine that comes with the linux launcher, not the one that comes with Arch)

Edit: ah, my bad, missing lib32-libpulse ... I'll fix my minimal Arch install post

(btw, how do we delete posts?)
Samwise Dagordae
The Permatemp Corporation
Universal Consortium
#6 - 2016-08-11 15:34:36 UTC
Xiantra wrote:
Seem to have lost mixed audio across multiple accounts. Used to be able to hear multiple "warp activated" messages for a fleet warp with multiple accounts in fleet - now the last activated account takes over the audio suppressing all others. Which may be what most people want so I won't complain too much... Clicking disable then enable audio in the settings -> Audio tab lets me select which account controls the audio (and I don't have to re-login - it takes effect immediately) but I think it would be nice if the audio enable setting for any game instance would remain active and let the downstream (non-wine) mixers sum the inputs.

(I'm using the wine that comes with the linux launcher, not the one that comes with Arch)

Edit: ah, my bad, missing lib32-libpulse ... I'll fix my minimal Arch install post

(btw, how do we delete posts?)


Well, I don't think you should delete this one. Someone may find it useful.

But, to answer it anyway: You can edit the post and delete the contents. That's as close as you'll get, I think.
Ami Sentokia
Garoun Investment Bank
Gallente Federation
#7 - 2016-08-28 11:11:19 UTC
How can I make use of a custom WINEPREFIX? It looks as if the launcher overwrites the global variable on start.
Ravow
respawn disabled
Brute Force Solutions
#8 - 2016-08-29 04:05:20 UTC  |  Edited by: Ravow
Ami Sentokia wrote:
How can I make use of a custom WINEPREFIX? It looks as if the launcher overwrites the global variable on start.


You can point the launcher to your "wine" !binary that start with #!/bin/sh. From there you can use it to discard whatever env var the launcher use and use your var instead. I did use something similar for my virtual desktop and taskset command.
York Saissore
Center for Advanced Studies
Gallente Federation
#9 - 2016-09-15 22:00:15 UTC
is it 64-bit? i suspect my os is not enjoying running it due to being on a 32-bit OS.

./evelauncher
bash: ./evelauncher: cannot execute binary file: Exec format error
Blaze Howert
Article IV
Circle-Of-Two
#10 - 2016-09-20 23:03:07 UTC
CCP Snorlax wrote:
As of version 1056484 the Linux launcher allows you to use your own version of Wine, rather than the one built by CCP.

If you have already installed the Linux launcher it should update automatically to this version - otherwise you can get this version here: https://binaries.eveonline.com/evelauncher-1056484.tar.gz

--- snip ---.


Moved to this version today and it worked well for me. Not much hassle to setup.
Only moved now as Play on Linux was ok up to now.
However now the login directly from the Eve Client no longer works, only through the Launcher , so no choice.Sad

Thanks for the support for this 'officially unsupported' version of Eve launcher and client. Cool

Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) / GTX 750 Ti /
Ravow
respawn disabled
Brute Force Solutions
#11 - 2016-09-21 12:30:40 UTC  |  Edited by: Ravow
Blaze Howert wrote:
CCP Snorlax wrote:
As of version 1056484 the Linux launcher allows you to use your own version of Wine, rather than the one built by CCP.

If you have already installed the Linux launcher it should update automatically to this version - otherwise you can get this version here: https://binaries.eveonline.com/evelauncher-1056484.tar.gz

--- snip ---.


Moved to this version today and it worked well for me. Not much hassle to setup.
Only moved now as Play on Linux was ok up to now.
However now the login directly from the Eve Client no longer works, only through the Launcher , so no choice.Sad

Thanks for the support for this 'officially unsupported' version of Eve launcher and client. Cool

Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) / GTX 750 Ti /


Lost the ability to pre-pin EVE process to CPU core but that can be one after, just more annoying to manage.
Else, for using custom wine, if your custom wine need setup in the EVE wineprefix, you can put "winecfg" in the custom wine setting and then "run" EVE, change wine setting (enable CSMT or Nine, setup virtual desktop). You can also do the same for regedit.

I think that disabling login via the client also removed the ability to run like 3 EVE in real fullscreen mode on three different monitors. as they need different virtual desktop.

Do disabling login frem exefile.exe do something usefull ? I only see feature removing from that. no more individual virtual desktop, no more easy to set env var for different EVE, no more proper CPU pining, no more real fullscreen on a multi monitor setup.

*No more running EVE (32bits program) on a 32Bits system*
dephekt
Wildly Inappropriate
Goonswarm Federation
#12 - 2016-09-25 09:37:34 UTC  |  Edited by: dephekt
CCP Snorlax you are a next-level, bad ass engineer of software wizardry (the EVE version of a steely-eyed missile man)
Calebus Phobeus
Eternal Seekers of Darkness
#13 - 2016-10-08 17:11:39 UTC
Maybe I am blind or misunderstood something. How can I setup the custom wine path? Using the eve launcher version 1069348 and in the settings menu there is no option to specify a custom wine path. How can I make use of this feature?
Elassus Herron
Revenent Defence Corperation
404 Alliance Not Found
#14 - 2016-10-10 12:09:23 UTC
Same. I'm on launcher version 1069348.1035, and I don't see a setting any more to use the local wine client.

This is a pity, because I hear recent wine is getting better at DX11, and I'm *dying* to see some of the lovely new effects.
CCP Snorlax
C C P
C C P Alliance
#15 - 2016-10-10 12:46:01 UTC
Elassus Herron wrote:
Same. I'm on launcher version 1069348.1035, and I don't see a setting any more to use the local wine client.

This is a pity, because I hear recent wine is getting better at DX11, and I'm *dying* to see some of the lovely new effects.

Look at settings from the E menu - this setting is not in the main GUI.

CCP Snorlax - Software Architect - Team RnB - @CCP_Snorlax - http://ccpsnorlax.blogspot.is/

Calebus Phobeus
Eternal Seekers of Darkness
#16 - 2016-10-11 16:45:48 UTC
Ahhh, okay, that's well hidden. ;) Found it, thanks for pointing me to the right direction!
Romihsan
Adhocracy Incorporated
Adhocracy
#17 - 2016-10-13 09:48:27 UTC  |  Edited by: Romihsan
Is anyone else having issues with the IGB?

At first, it sort of worked, it would load pages but if I had to log into my account, it would not work.
Now I don't even see the IGB at all.....

Any hints welcome.

Cheers


Edit: Actually, I did not provide all the details. I installed lib32nss-mdns and then the IGB icon went missing...


gentoo x64 4.4.6-gentoo
Ravow
respawn disabled
Brute Force Solutions
#18 - 2016-10-13 15:16:48 UTC
Romihsan wrote:
Is anyone else having issues with the IGB?

At first, it sort of worked, it would load pages but if I had to log into my account, it would not work.
Now I don't even see the IGB at all.....

Any hints welcome.

Cheers


Edit: Actually, I did not provide all the details. I installed lib32nss-mdns and then the IGB icon went missing...


gentoo x64 4.4.6-gentoo


IGB is gone
Romihsan
Adhocracy Incorporated
Adhocracy
#19 - 2016-10-14 08:46:43 UTC
Ravow wrote:
Romihsan wrote:
Is anyone else having issues with the IGB?

At first, it sort of worked, it would load pages but if I had to log into my account, it would not work.
Now I don't even see the IGB at all.....

Any hints welcome.

Cheers


Edit: Actually, I did not provide all the details. I installed lib32nss-mdns and then the IGB icon went missing...


gentoo x64 4.4.6-gentoo


IGB is gone



Well then!! I guess that explains it then...
That's what happens when you are away too long......
Avdot Suras
Aliastra
Gallente Federation
#20 - 2016-10-16 02:25:50 UTC
Runs very smoothly. Thank you for making this.
12Next page