These forums have been archived and are now read-only.

The new forums are live and can be found at https://forums.eveonline.com/

Linux

 
  • Topic is locked indefinitely.
 

EVE Launcher for Linux

First post First post
Author
Woo Mi
Federal Navy Academy
Gallente Federation
#221 - 2016-06-27 17:38:42 UTC
Ok, I am currently running 32bit Debian Jessie.
As the launcher is 64bit I assume I need 64bit Jessie.
Could you please confirm that a 32bit version isn't coming REAL SOON?
If not I'll have to add some stuff to my skill queues as the Jessie upgrade will have to wait until my vacation next month.

I do not mind waiting a bit, I just don't want to risk emptying my skillq ueue.

Thanks!
Solu Terona
Alexylva Paradox
#222 - 2016-06-27 18:07:04 UTC
x64 Debian Jesse here, a little bit fiddly about where you extract it but it works nicely if thrown straight in the home folder

Output as of starting patching:
Quote:
[0627/110148:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_resources.pak
Some features may not be available.
[0627/110148:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_resources_100p.pak
Some features may not be available.
[0627/110148:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_resources_200p.pak
Some features may not be available.
[0627/110148:WARNING:resource_bundle.cc(304)] locale_file_path.empty()
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/[user]/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0627/110148:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_resources.pak
Some features may not be available.
[0627/110148:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_resources_100p.pak
Some features may not be available.
[0627/110148:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/[user]/evelauncher/qtwebengine_resources_200p.pak
Some features may not be available.
[0627/110148:WARNING:resource_bundle.cc(304)] locale_file_path.empty()
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; SteamAPI_IsSteamRunning() failed.
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; unable to locate a running instance of Steam, or a local steamclient.so.


[user] is a redaction :P

Humans must eventually break out from the limits of biology, its not radical to accept the inevitable.

Lucius Kalkoken
Ubiquitous Hurt
The WeHurt Initiative
#223 - 2016-06-27 19:36:59 UTC
Xiantra wrote:

In either case the next focus change event causes the window to iconify again.

A good time ago I asked some wine people about that, and from I remember it's wine trying to be as much as windows as possible (whether correct or not, I don't know). If you don't want the Eve window to minimize/iconify every time it loses focus, set the Eve client to "Fixed Window" on the Display & Graphics tab.

There is no shame in not knowing, only in not wanting to know

Xiantra
#224 - 2016-06-28 02:39:52 UTC  |  Edited by: Xiantra
Lucius Kalkoken wrote:
Xiantra wrote:

In either case the next focus change event causes the window to iconify again.

A good time ago I asked some wine people about that, and from I remember it's wine trying to be as much as windows as possible (whether correct or not, I don't know). If you don't want the Eve window to minimize/iconify every time it loses focus, set the Eve client to "Fixed Window" on the Display & Graphics tab.


Excellent! With "Fixed Window" both devilspie and xdotool can then place game windows at whatever offset we need and they say there.

Just to clarify, the "Fixed Window" setting is inside the game, not in wine, so once the game is running use ESC to bring up the game settings for each account you use, select Display & Graphics, and at the top of the left column set "Windowed or Fullscreen" to "Fixed Window". It will take effect immediately.

Then, if your window manager has a way to move specific windows, you can move each account's game window to a different display. For those of us who have "lean" window mangers, relish command lines, or who want to automate this, devilspie or xdotool both seem to help:

devilspie:
$ cat ~/.devilspie/eve.ds
(if (is (application_name) "EVE - Xiantra")
    (begin (geometry "+0+0")))
(if (is (application_name) "EVE - Xiaphne")
    (begin (geometry "+1920+0")))

1) execute the launcher
2) + each account, login, and start them all
3) alt-tab through each and choose the desired character on each account (this sets the window title)
4) execute ./devilspie wait a sec, and ctrl-c out once it has placed all the windows

xdotool:
do steps 1-3 above, then 4 is:
xrandr  | grep ' connected'[/b]
DP-1 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 531mm x 299mm
DP-2 connected 1920x1080+1920+0 (normal left inverted right x axis y axis) 531mm x 299mm

here the numbers that matter are:
(display-width)x(display-height)+(display-x)+(display-y)

5) execute xwininfo and click on one game window (notice the Window id - something like 0x120000d)
6) execute xdotool windowmove (id) (display-x) (display-y) ex. for me the second one is:
$ xdotool windowmove 0x180000d 1920 0

7) repeat 5 and 6 (using alt-tab to bring each game window to the top) until all are placed as you wish

It is possible that window ids might be the same each time *IF* you start EVE immediately after a boot - allowing a script to be used with xdotool ...

For total automation devilspie needs a way to notice window title change events, and then reevaluate it's s-statements. Perhaps there is another tool out there that does this? Or one could be whipped up fairly easily?
Smuff Gallente
The Scope
Gallente Federation
#225 - 2016-06-28 10:33:41 UTC
Works good on mint 17.3 So there's that thanks for this
Hedira
Taggart Transdimensional
Solyaris Chtonium
#226 - 2016-06-28 21:35:18 UTC
*Huge* thanks, CCP_Snorlax!

So far, so good on Ubuntu Xenial using nVidia proprietary drivers.

Will put it through it's paces more this evening. :)
Darrik Isaev
Babel Fish Inc. Reloaded
Requiem Eternal
#227 - 2016-06-28 21:56:26 UTC
Big thanks to DEVs for supporting Linux family. I have some junk in the terminal like this:

Quote:

[0629/003822:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_resources_100p.pak
Some features may not be available.
[0629/003822:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_resources_200p.pak
Some features may not be available.
[0629/003822:WARNING:resource_bundle.cc(304)] locale_file_path.empty()
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/darki/Games/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0629/003822:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_resources.pak
Some features may not be available.
[0629/003822:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_resources_100p.pak
Some features may not be available.
[0629/003822:ERROR:resource_bundle.cc(691)] Failed to load /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_resources_200p.pak
Some features may not be available.
[0629/003822:WARNING:resource_bundle.cc(304)] locale_file_path.empty()
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; SteamAPI_IsSteamRunning() failed.
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; unable to locate a running instance of Steam, or a local steamclient.so.
[0629/003855:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/darki/Games/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0629/003855:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; SteamAPI_IsSteamRunning() failed.
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; unable to locate a running instance of Steam, or a local steamclient.so.



and several error massages with SSL certificate errors.
What am I doing wrong? I am on Ubuntu 16.04. I have wine on-board.
Gisele Serebriakova
Norman's Meat Market
#228 - 2016-06-29 00:01:51 UTC
/home/daniel/Desktop/evelauncher/evelauncher.sh
/home/daniel/Desktop/evelauncher/evelauncher: 1: /home/daniel/Desktop/evelauncher/evelauncher: Syntax error: ")" unexpected


That's all I can get. I've got two installs of EVE, one on a virtual drive managed by play on linux and another in the home directory under the OS's wine install.
WiGust Ambraelle
The Scope
Gallente Federation
#229 - 2016-06-29 00:58:20 UTC  |  Edited by: WiGust Ambraelle
If 1046098 doesn't work on fresh ubuntu 16.04, you need to install libpng12-0:i386 libldap-2.4:i386
sudo apt install libpng12-0:i386 libldap-2.4:i386

Also i installed libgnutls30:i386 but i'm noot sure do i need it
sudo apt install libgnutls30:i386


So, to install client you need open terminal and paste these commands:

sudo dpkg --add-architecture i386
wget https://binaries.eveonline.com/evelauncher-1043593.tar.gz
tar -xf evelauncher-1043593.tar.gz
cd evelauncher/
./evelauncher.sh

Wait until it download client cache and try to login (it probably will fail with blue load marker pulses), so you need install 3 packages as i said above: libpng12-0:i386 libldap-2.4:i386 libgnutls30:i386

sudo apt install steam
sudo apt install libpng12-0:i386 libldap-2.4:i386
sudo apt install libgnutls30:i386

P.S.: I didn't check, but "sudo apt install libgnutls30:i386" may be not required.
Osiato
Deep Core Mining Inc.
Caldari State
#230 - 2016-06-29 06:13:52 UTC
I have the same results as Darrik Isaev on 16.04 and with WINE installed. I haven't seen the SSL error yet, but I can't load evegate or tripwire due to error -9 and everything online is pointing to a cert error but I don't know how to debug. I've tried disabling certs in settings, but that didn't fix it.
Darrik Isaev
Babel Fish Inc. Reloaded
Requiem Eternal
#231 - 2016-06-29 11:54:41 UTC
WiGust Ambraelle wrote:


Wait until it download client cache and try to login (it probably will fail with blue load marker pulses), so you need install 3 packages as i said above: libpng12-0:i386 libldap-2.4:i386 libgnutls30:i386




This is it! There is no more problems with ssl and game start properly after installing this packages. Thank you.

I am still having this in terminal


[0629/144247:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/darki/Games/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/darki/Games/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0629/144247:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale


But it looks like I`m having problems with russian localization in my system.
WiGust Ambraelle
The Scope
Gallente Federation
#232 - 2016-06-29 15:37:01 UTC  |  Edited by: WiGust Ambraelle
Sorry guys, totally forget to mention, that you also need enable 32bit packages and to install steam, that will download all most required graphical and audio packages, so:
sudo dpkg --add-architecture i386
sudo apt install steam


Check updated Full instruction
Hedira
Taggart Transdimensional
Solyaris Chtonium
#233 - 2016-06-29 18:07:04 UTC
The launcher and the game itself worked well, with one minor issue that may not have anything to do with Wine or LInux at all.

When the game first loads, I know it downloads assets files. Running on Linux directly, it seems to freeze pretty hard off and on during this process. For 45 seconds or so, even the camera will be frozen, then suddenly jump to catch up.

My guess is that maybe those resources are downloaded compressed, and the lag is due to decompression that's not threaded or threading properly? I've got a fairly high-end laptop, so I doubt disk IO or total CPU would be the issue, but a process constrained to a single core would explain it.

Has anybody else experienced this?
Chrome Veinss
Tribal Liberation Force
Minmatar Republic
#234 - 2016-06-29 20:28:27 UTC
hey i have my copy of eve in my windows partition already, can i just download this installer while in kubuntu and point it to the files there? maybe its a very noobish question but this seems like an ok place to ask?
Garth Revan
Moira.
Villore Accords
#235 - 2016-06-29 23:31:35 UTC
TY so much for this CCP Snorlax!! What, if anything, can we fellow Linux users do to help contribute to operational linux "clients"?
khaip ur
Strategic Exploration and Development Corp
Silent Company
#236 - 2016-06-30 12:02:04 UTC
been getting the error when i sh ./evelauncher.sh

~/evelauncher/./evelauncher: 1: ~/evelauncher/./evelauncher: Syntax error: ")" unexpected
Osiato
Deep Core Mining Inc.
Caldari State
#237 - 2016-06-30 14:08:11 UTC  |  Edited by: Osiato
khaip ur wrote:
been getting the error when i sh ./evelauncher.sh

~/evelauncher/./evelauncher: 1: ~/evelauncher/./evelauncher: Syntax error: ")" unexpected

I think you must have edited it or something. When I gedit my evelauncher.sh I get
#!/bin/sh
appname=`basename $0 | sed s,\.sh$,,`

dirname=`dirname $0`
tmp="${dirname#?}"

if [ "${dirname%$tmp}" != "/" ]; then
dirname=$PWD/$dirname
fi
LD_LIBRARY_PATH=$dirname:$LD_LIBRARY_PATH
export LD_LIBRARY_PATH
$dirname/$appname "[email protected]"


Anyway. I have all those things in Full Install installed and with steam running, I get this.
[0701/001121:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale 
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/william/Games/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/william/Games/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0701/001121:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; no appID found.
Either launch the game from Steam, or put the file steam_appid.txt containing the correct appID in your game folder.
WiGust Ambraelle
The Scope
Gallente Federation
#238 - 2016-06-30 15:19:05 UTC
Osiato wrote:

Anyway. I have all those things in Full Install installed and with steam running, I get this.
[0701/001121:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale 
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/william/Games/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/william/Games/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0701/001121:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; no appID found.
Either launch the game from Steam, or put the file steam_appid.txt containing the correct appID in your game folder.

Try to run it directly
env WINEPREFIX="$HOME/.eve/wineenv" $HOME/.eve/wine/bin/wine $HOME/.eve/wineenv/drive_c/sisi/bin/exefile.exe
Dichzor
Brutor Tribe
Minmatar Republic
#239 - 2016-06-30 22:25:26 UTC
An extraordinarily happy linux user here!
After solving some minor problems with SSL root certificates, native linux client running.
Yay CCP!

ill post what i did, in case anyone else has similar symptoms:

The launcher started fine, skin, fonts, everything. But nothing was downloading. So according to the logs, I had some problems with the Entrust Inc. certificate chain. So i couldnt download any files, cos

2016-06-30T16:32:01.831Z default warning DownloadFromIndexTask::onSslErrors ("The issuer certificate of a locally looked up certificate could not be found", "The root CA certificate is not trusted for this purpose")

For those using openSUSE 13.1 (Bottle) (x86_64), i can say that adding the certificate used to sign https://binaries.eveonline.com to /etc/pki/trust/anchors/ solves the problem and makes launcher fully operational. Used firefox's cert manager thingy to export the pem file, and copied it to the /etc/pki/trust/anchors/ folder as root.

Osiato
Deep Core Mining Inc.
Caldari State
#240 - 2016-07-01 01:11:19 UTC  |  Edited by: Osiato
WiGust Ambraelle wrote:
Osiato wrote:

Anyway. I have all those things in Full Install installed and with steam running, I get this.
[0701/001121:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale 
Installed Qt WebEngine locales directory not found at location /home/william/Games/evelauncher/translations/qtwebengine_locales. Trying application directory...
Qt WebEngine locales directory not found at location /home/william/Games/evelauncher/qtwebengine_locales. Trying fallback directory... Translations MAY NOT not be correct.
[0701/001121:WARNING:resource_bundle.cc(291)] locale_file_path.empty() for locale
[S_API FAIL] SteamAPI_Init() failed; no appID found.
Either launch the game from Steam, or put the file steam_appid.txt containing the correct appID in your game folder.

Try to run it directly
env WINEPREFIX="$HOME/.eve/wineenv" $HOME/.eve/wine/bin/wine $HOME/.eve/wineenv/drive_c/sisi/bin/exefile.exe

http://pastebin.com/LBXynXtM

But it only gets to the login screen before saying incorrect version. Launcher: 1046098.1.993 TQ:1053072

Here are some versions form the log lite tool:
EVE Client version 14.06 build 1053072 starting 07/01/2016 11:12:48
Python version: 2.7.1 Stackless 3.1b3 060516 (release27-maint, Jun 23 2016, 15:04:52) [MSC v.1600 32 bit (Intel)]
Wine host OS: Linux 4.4.0-28-generic
Process bits: 32
Wow64 process? no


Trying to load sites just outputs
info    2016-07-01T11:21:20    8    C:\tq\bin\exefile.exe    will    svc    sites    Loading was blocked, code  -9